Yazarlar

SEKA’yı Hatırlıyor, Yokluğunu Hissetmiyor Muyuz?

Ülkemizde neredeyse gazete, dergi, kitap basılamaz hale gelmiştir. İşte bu noktada SEKA’yı hatırlıyor, arıyor, yokluğunu hissetmiyor muyuz?

EKOPOLİTİK | ‘Tarımda kendi kendine yeten 7 ülkeden biridir Türkiye…’ Okul sıralarında, ders kitaplarında öğretilen bu bilgi bugün nostaljiyi andırıyor. Patatesini, soğanını hatta samanını bile ithal eden bir ülke haline geldik. Dışa bağımlı, borç içerisinde bir ekonomi…

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Tam bağımsızlık, ekonomik bağımsızlıkla mümkündür” sözünün anlamı bugün daha da önemli hale gelmektedir.

Cumhuriyet’in yarattığı mucizeyi, kurduğu fabrikaları küçümseyenlerin, “Devlet fabrika mı işletir?” diyenlerin, yokluktan var edilen tüm kurumları, fabrikaları özelleştirenlerin, satanların ülkemizi getirdiği yer ortadadır.

Kurtuluş Savaşı’yla kurulan Cumhuriyetimizin o yarattığı kurumlardan, bozkırdaki mucizeden öğrenilecek o kadar çok şey var ki!

Her şeyini kendisi üretmeye gayret eden, fişek fabrikasını, tersanesini, cer atölyesini ve daha birçok kuruluşu kuran, kendisinden sonra gelecek nesillere o günün koşullarında insanüstü bir çabayla oluşturduğu bir sanayi altyapısı bırakan Cumhuriyet’in mirasını korumak, günümüz koşullarında yenileyerek daha da geliştirmek yerine, küreselleşme politikalarıyla bu miras ortadan kaldırılmıştır.

SEKA, TEKEL, SÜMERBANK, TELEKOM…

“Kendi kendine yeterli olabilmek” ilkesiyle yola çıkan Cumhuriyetimizin ve kadrolarının anlayışı, 1980 ve sonrasının iktidarları eliyle tersine çevrilmiştir.

Gözbebeğimiz kuruluşların birçoğunun önce bilinçli olarak içleri boşaltılmış, zarar ettirilmiş, daha sonra da donanımlarıyla, taşınmazlarıyla birlikte satılmıştır. Burada yargı kararları bile hiçe sayılmış, bazıları birkaç yıllık kârına, bazıları arsa bedelinin altında bir fiyata satılmıştır.

Bazıları da kapatılmıştır. SEKA, TEKEL, SÜMERBANK, TELEKOM, Şeker Fabrikaları bunun örneklerinden birkaçıdır.

Kağıdını bile dışarıdan alan ülkemizde, ‘dolar’ ve ‘euro’nun Türk lirası karşısında değer kazanması sonucunda neredeyse gazete, dergi, kitap basılamaz hale gelmiştir.

İşte bu noktada SEKA’yı hatırlıyor, arıyor, yokluğunu hissetmiyor muyuz?

Türkiye’ye özelleştirme reçeteleri sunan ülkelerin ise kendi ulusal pazarlarını, üreticilerini, girişimcilerini, işçilerini, kısacası kendi halkını koruduğunu hep birlikte görmekteyiz. Bize dayatılan, bunun tam tersi olmuştur!

Ülkemiz ekonomisi giderek krizin derinleştiği, bunalımın daha da büyüdüğü bir noktaya gitmektedir.

Cumhuriyet ekonomisini, planlamayı, kalkınmayı, kısaca Cumhuriyet’in mucizesini, serbest piyasayla birlikte rayından çıkan ekonomiyi, bugün gelinen noktayı, sebep ve sonuçlarıyla iyi değerlendirmeli, geçmişin tecrübelerinden dersler çıkarıp günümüzün teknoloji bilgisiyle yarına taşımalıyız.

Ülkemiz ve yarınlarımız için bunu yapmalıyız.

* SEKA, Atatürk döneminde 1936 yılında kurulmuştur. 1998 yılında özelleştirme kapsamına alınıp anonim şirkete dönüştürülmüştür. Kurum, 2005 yılında tamamen kapatılmıştır.

Şenol Çarık

Son Haberler

  • Ekonomi

Çiftçi-Sen: Çay Alım Fiyatı En Az 27 TL Olmalıdır

Bakanlığın belirlediği çay alım fiyatına tepki gösteren Çiftçi-Sen, çay alım kilo fiyatının en az 27…

15 saat önce
  • Coin Geleceği

Loom Coin Geleceği ve Yorum

Loom Coin geleceği yazımızda markete yeni giren Loom Coin'den bahsedeceğiz. Loom Coin nedir, Loom Coin…

23 saat önce
  • Coin Geleceği

Link Coin Geleceği ve Yorum

Link Coin geleceği yazımızda eski ve sağlam coinlerden olan Link Coin'den bahsedeceğiz. Link Coin nedir,…

1 gün önce
  • Dünya

Biden ve Trump, Canlı Yayında Tartışacak

ABD Başkanı Joe Biden ve eski Başkan Donald Trump, başkanlık seçimleri için 27 Haziran'da ve…

2 gün önce
  • Yerel

2027 Avrupa Oyunları Mutabakat Zaptı Roma’da İmzalandı

İstanbul'un 2027 yılında Avrupa Oyunları'na ev sahipliği yapacağı resmi olarak İtalya'nın başkenti Roma'da imzalandı. EKOPOLİTİK…

2 gün önce
  • Ekonomi

Kripto Yasası İçeriğinde Hangi Düzenlemeler Var?

Kripto varlıklara ilişkin önemli düzenlemeler içeren kripto yasası teklifi, TBMM Başkanlığı'na bugün sunuldu. EKOPOLİTİK | Kripto varlıklara…

2 gün önce

This website uses cookies.