Yazarlar

Sedat Epli Yazdı: Dolar 50 TL’ye Sıçrar Mı?

Yabancı yatırımcının borsaya giriş yaptığını görmekteyiz. Bu aslında, alınan tedbirlerin yabancı tarafından olumlu karşılandığının bir göstergesi.

EKOPOLİTİK | 2023 Mayıs seçimlerinde Erdoğan yönetimi iktidarda kalmak adına bütün kartlarını açık açık oynadı. Seçim öncesi baskılanan dolar/tl paritesi 19 TL badındayken, seçimden kısa süre sonra 27 TL’ye kadar sert bir yükseliş gerçekleştirdi.

O dönem ekonomi yönetiminin başındaki Nurettin Nebati bakışlarıyla piyasaya güven veriyordu. Arka kapıdan ise kuru sabit tutmak adına milyarlarca dolar yakılıyordu.

Peki 2024 Mart seçimlerinden sonra neden yukarı yönlü sert bir yükseliş görmedik?

Çünkü para politikası ve maliye politikası seçim atmosferine rağmen parasal sıkılaşma ve tasarruf hedeflerine uyumlu hareket etmeye devam ediyor.

Doların Sert Yükseliş Yapmasını Beklemiyorum

2023 Haziran ayından bu yana faiz artırım döngüsünü sürdüren merkez bankası Şubat 2024’te faizi yüzde 45’te sabit tutma kararı aldı.

Ekonomi  yönetimi, Ocak ve Şubat ayında enflasyonda ve iç piyasada bir yavaşlama öngörüyordu. Ancak açıklanan makro ekonomik verilerde iç piyasanın hala canlı olduğu ve enflasyondaki katılığın sürdüğünü anladı. Bu sebepten ötürü Mart ayı Para Politikası Kurulu Toplantısında 500 baz puanlık faiz artışına gidildi.

Bunun dışında harcamaları kısıtlayıcı ek önlemler açıklanması bir noktada seçim sonrası kurun sert bir hareket yapmasının önünü aldı.

Ayrıca yabancı yatırımcıların Türkiye’deki toparlanma görünümünü yakından takip ettiğini ve bu anlamda Mehmet Şimşek yönetiminin piyasada güven yarattığını söylemek mümkün.

Eğer bu uygulamalar sonuç verir ise doların bir anda sert bir yükseliş yapmasını beklemiyorum. Lakin ekonomi kadrosunun tasfiye edilmesi yada jeopolitik krizler çıkma ihtimali yukarı yönlü sert hareketler göreceğimizin habercisi olabilir.

Merkez Bankası’nın yayımladığı Piyasa Katılımcıları Anketi’nde yıl sonu dolar tahminin 40 TL olduğunu görüyoruz, yılın son çeyreğinde yukarı yönlü hareketler görünmeye başlayacağını ve 2025 yılının 2. yarısında başlıkta attığımız rakamlara gelmesi hiç de şaşırtıcı olmayacaktır.

Enflasyonda Yavaşlama Sinyallerini Görebiliriz

Bu kanıya nereden varıyorsun derseniz;

Faiz artırımında özellikle finansal piyasalarda geri çekilme ve para çıkışları görmek mümkün olur. Lakin son iki haftaya baktığımızda yabancı yatırımcının borsaya dışarıdan net 750 milyon dolarlık bir giriş yaptığını görmekteyiz. Bu aslında alınan tedbirlerin yabancı tarafından olumlu karşılandığının bir göstergesi. Tabi bunu söylemek için henüz çok erken, 2024’ün ikinci yarısında bunu daha net görebileceğiz.

Para politikası ve maliye politikasının uyumlu ilerlemesi, bu yılın ikinci yarısında enflasyonda yavaşlamanın sinyallerini görebileceğimizi gösteriyor.

Sedat Epli

Son Haberler

  • Ekonomi

Çiftçi-Sen: Çay Alım Fiyatı En Az 27 TL Olmalıdır

Bakanlığın belirlediği çay alım fiyatına tepki gösteren Çiftçi-Sen, çay alım kilo fiyatının en az 27…

1 gün önce
  • Coin Geleceği

Loom Coin Geleceği ve Yorum

Loom Coin geleceği yazımızda markete yeni giren Loom Coin'den bahsedeceğiz. Loom Coin nedir, Loom Coin…

2 gün önce
  • Coin Geleceği

Link Coin Geleceği ve Yorum

Link Coin geleceği yazımızda eski ve sağlam coinlerden olan Link Coin'den bahsedeceğiz. Link Coin nedir,…

2 gün önce
  • Dünya

Biden ve Trump, Canlı Yayında Tartışacak

ABD Başkanı Joe Biden ve eski Başkan Donald Trump, başkanlık seçimleri için 27 Haziran'da ve…

2 gün önce
  • Yerel

2027 Avrupa Oyunları Mutabakat Zaptı Roma’da İmzalandı

İstanbul'un 2027 yılında Avrupa Oyunları'na ev sahipliği yapacağı resmi olarak İtalya'nın başkenti Roma'da imzalandı. EKOPOLİTİK…

2 gün önce
  • Ekonomi

Kripto Yasası İçeriğinde Hangi Düzenlemeler Var?

Kripto varlıklara ilişkin önemli düzenlemeler içeren kripto yasası teklifi, TBMM Başkanlığı'na bugün sunuldu. EKOPOLİTİK | Kripto varlıklara…

2 gün önce

This website uses cookies.