Türkiye ekonomisinde yılın ikinci çeyreğinde sıkılaşmanın etkisi ile büyüme yavaşladı. İkinci çeyrekte yıllık büyüme yüzde 2,5 olarak gerçekleşti.
EKOPOLİTİK | Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, yılın ikinci çeyreğinde yıllık büyüme yüzde 2,5 seviyesinde kaldı. Verilere göre çeyreklik bazda da yüzde 0,1’lik sınırlı bir büyüme izlendi.
Bir önceki çeyrekte yıllık büyüme yüzde 5,3 olarak kaydedilmişti.
Tüketimde Düşük Büyüme Performansı
TÜİK verilerine göre yerleşik hanehalklarının nihai tüketim harcamaları ikinci çeyrekte yıllık olarak yüzde 1,6 arttı. Böylelikle iç tüketimde salgın yılı olan 2020’den bu yana en düşük büyüme performansı izlendi.
Kamu harcamaları yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0,7 arttı.
Dış talep görünümüne bakıldığında ise ihracat büyümesi neredeyse sıfır düzeyinde gelirken, ithalatın da tüketime paralel olarak yüzde 5,7 gerilediği görüldü.
Ana gruplara bakıldığında yılın ikinci çeyreğinde tüketim tarafındaki yavaşlamaya rağmen yine en yüksek katkı tüketimden geldi. Hanehalkı tüketimi yüzde 2,5’lik büyümeye 1,3 puan katkı verdi. Net ihracat da bu dönemde 1,3 puanlık katkı sundu.
Kamu harcamaları ve yatırımların katkısı 0,1’er puanda kalırken, stoklar büyümeden 0,2 puan sildi.
Sanayide Daralma
Yılın ikinci çeyrek performansına sektörel olarak bakıldığında birçok sektörde büyümenin yavaşladığı, sanayi tarafında ise daha olumsuz bir görünümle daralma gerçekleştiği izlendi.
TÜİK verilerine göre yılın ikinci çeyreğinde sanayi yüzde 1,8 daraldı. Böylelikle 2022 yılının dördüncü çeyreğinden bu yana en kötü sanayi performansı görüldü.
Hizmetler tarafında da ivme kaybedilse de performansın sürdüğü izlendi. Yılın ikinci çeyreğinde hizmetler sektörü yüzde 2,9 büyüdü. Salgın yılının üçüncü çeyreğinden bu yana en yavaş büyüme olarak kaydedildi.
Aynı dönemde tarım sektörü ile gayrimenkul faaliyetleri yüzde 3,7, bilgi ve iletişim faaliyetleri ile finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 3,4, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 3,2, hizmetler yüzde 2,9, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri yüzde 0,6 büyüdü.