Temettü emekliliği nedir? Gelecekte nasıl yaşayacağımızı, artık bugünden planlamamız gerekiyor. Bir alternatif olarak temettü emekliliği nedir ve nasıl kazanılır?
EKOPOLİTİK | Türkiye’de emeklilerin yaşadığı zorluklar artık herkesin malumu. Asgari ücretin oldukça altında bir rakama, milyonlarca insan geçinmek zorunda kalıyor. Bu durumu düşününce, geleceğe yatırım yapmaya ve alternatif gelirler elde etmek için bugünden çabalamak gerekiyor. Burada da devreye son dönemin popüler konusu olan temettü emekliliği giriyor.
Bildiğiniz üzere borsadan hisse senedi satın alarak, bir şirkete ortak olmuş oluyoruz. Ortak olduğumuz bazı şirketler de belirli dönemlerde elde ettiği kârların bir miktarını, hisse ortakları ile paylaşıyor. İşte temettü dediğimiz olay, bir şirketin elde ettiği kârın bir miktarını pay/hisse sahiplerine dağıtması olayıdır. Bu sebeple temettü, aynı zamanda kâr payı olarak da bilinir.
Temettü Emekliliği Nedir?
Yatırım, uzun soluklu bir süreç. Yatırım yapacağımız şirketi seçmek ise bu sürecin en önemli detayı. Düzenli temettü dağıtan şirketlere ortak olduğunuzda, hisse büyümesinin haricinde de düzenli bir gelir elde etmiş oluyorsunuz. Bu şirketler büyüdükçe ve kârlarını artırdıkça, siz de bu büyümenin yanında temettü de kazanmış oluyorsunuz.
Bir örnekle konuyu açıklayalım. Diyelim A şirketi, hisse başı 4 TL temettü beyan etmiş olsun. Eğer elinizde bu şirketin 1000 lot hissesi varsa, 4.000 TL temettü almaya hak kazanırsınız. Tabi burada küçük bir vergi kısmı da oluyor. Bu arada temettü ödemeleri çoğunlukla nakittir ve hisse senedi hesabınıza yatırılır. Bunu birçok şirketten yıllık olarak aldığınızda, kendinize alternatif bir emeklilik geliri yaratmış oluyorsunuz.
Fakat temettü emekliliği için riskler yok değil. Çünkü şirketler her zaman mükemmel yönetilmiyor ya da olağanüstü durumlar (pandemi, savaş vb.) söz konusu olabiliyor. Bu durumlarda şirketlerin ekonomisi bozulabilir, temettü gelirleri azalabilir ya da tamamen ortan kalkabilir. Bu yüzden şirket seçmek dediğimiz gibi sürecin en önemli kısmı oluyor.
‘Temettü Emekliliği Nedir?’ içeriğimizin sonuna geldik.
Konuya ilişkin bir sonraki aşama olan, “Temettü hisseleri nelerdir?” başlıklı içeriğimizi buradan okuyabilirsiniz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.
Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.