Yabancı yatırımcının borsaya giriş yaptığını görmekteyiz. Bu aslında, alınan tedbirlerin yabancı tarafından olumlu karşılandığının bir göstergesi.
EKOPOLİTİK | 2023 Mayıs seçimlerinde Erdoğan yönetimi iktidarda kalmak adına bütün kartlarını açık açık oynadı. Seçim öncesi baskılanan dolar/tl paritesi 19 TL badındayken, seçimden kısa süre sonra 27 TL’ye kadar sert bir yükseliş gerçekleştirdi.
O dönem ekonomi yönetiminin başındaki Nurettin Nebati bakışlarıyla piyasaya güven veriyordu. Arka kapıdan ise kuru sabit tutmak adına milyarlarca dolar yakılıyordu.
Peki 2024 Mart seçimlerinden sonra neden yukarı yönlü sert bir yükseliş görmedik?
Çünkü para politikası ve maliye politikası seçim atmosferine rağmen parasal sıkılaşma ve tasarruf hedeflerine uyumlu hareket etmeye devam ediyor.
Doların Sert Yükseliş Yapmasını Beklemiyorum
2023 Haziran ayından bu yana faiz artırım döngüsünü sürdüren merkez bankası Şubat 2024’te faizi yüzde 45’te sabit tutma kararı aldı.
Ekonomi yönetimi, Ocak ve Şubat ayında enflasyonda ve iç piyasada bir yavaşlama öngörüyordu. Ancak açıklanan makro ekonomik verilerde iç piyasanın hala canlı olduğu ve enflasyondaki katılığın sürdüğünü anladı. Bu sebepten ötürü Mart ayı Para Politikası Kurulu Toplantısında 500 baz puanlık faiz artışına gidildi.
Bunun dışında harcamaları kısıtlayıcı ek önlemler açıklanması bir noktada seçim sonrası kurun sert bir hareket yapmasının önünü aldı.
Ayrıca yabancı yatırımcıların Türkiye’deki toparlanma görünümünü yakından takip ettiğini ve bu anlamda Mehmet Şimşek yönetiminin piyasada güven yarattığını söylemek mümkün.
Eğer bu uygulamalar sonuç verir ise doların bir anda sert bir yükseliş yapmasını beklemiyorum. Lakin ekonomi kadrosunun tasfiye edilmesi yada jeopolitik krizler çıkma ihtimali yukarı yönlü sert hareketler göreceğimizin habercisi olabilir.
Merkez Bankası’nın yayımladığı Piyasa Katılımcıları Anketi’nde yıl sonu dolar tahminin 40 TL olduğunu görüyoruz, yılın son çeyreğinde yukarı yönlü hareketler görünmeye başlayacağını ve 2025 yılının 2. yarısında başlıkta attığımız rakamlara gelmesi hiç de şaşırtıcı olmayacaktır.
Enflasyonda Yavaşlama Sinyallerini Görebiliriz
Bu kanıya nereden varıyorsun derseniz;
Faiz artırımında özellikle finansal piyasalarda geri çekilme ve para çıkışları görmek mümkün olur. Lakin son iki haftaya baktığımızda yabancı yatırımcının borsaya dışarıdan net 750 milyon dolarlık bir giriş yaptığını görmekteyiz. Bu aslında alınan tedbirlerin yabancı tarafından olumlu karşılandığının bir göstergesi. Tabi bunu söylemek için henüz çok erken, 2024’ün ikinci yarısında bunu daha net görebileceğiz.
Para politikası ve maliye politikasının uyumlu ilerlemesi, bu yılın ikinci yarısında enflasyonda yavaşlamanın sinyallerini görebileceğimizi gösteriyor.